Historien om K.A.S. Freja og klubbens gaffelriggere
Tekst af Henrik Effersøe & Andreas Petersen
Kjøbenhavns Amatørsejlklub er kendt for sine gaffelriggede øvelsesbåde. Freja var den oprindelige gaffelrigger, der har dannet model for klubbens øvrige øvelsesbåde, Ydun, Fylla og Sigyn.
​
Selv om klubben i 1900-tallets begyndelse havde to øvelsesbåde af typen Ælling og som supplement halvdæksbåden Go-on, bestilte K.A.S. fire Havlitter, der ankom i 1913. Sejlerskolen var allerede dengang et større foretagende med mange elever, og medlemmerne lejede i stor stil bådene til private sejladser. Samtidig besluttedes det så efter mange diskussioner i bestyrelsen og på generalforsamlinger tillige at bestille en såkaldt 4-sejlsbåd, nemlig den gaffelriggede halvdæksbåd Freja. Den begyndte sin virksomhed for K.A.S. Sejlerskole i 1914 og blev snart synonym med den klassiske sejleruddannelse i Gaffelrigger – et særkende som klubben har bevaret i dag - næsten 100 år senere.
​
Ved anskaffelsen af Freja mente en del, at en gaffelrigget øvelsesbåd med klyver og topsejl ville være et teknisk tilbageskridt at anskaffe. Allerede i 1914 var gaffelriggen nemlig på vej ud – bermudariggen var fremtiden. Ligeledes mente kritikerne, at det var for tung en båd, som ikke ville svare til de både, som medlemmerne selv ville anskaffe, når førerprøven var bestået.
Tilhængerne af den gaffelriggede øvelsesbåd fremhævede på den anden side, at en så solid og tung båd ville være den bedst egnede til at lære de basale kundskaber i. Ligeledes blev det fremhævet som en fordel, at der kunne være fem elever ombord i modsætning til de hidtidige øvelsesbåde, der kun kunne rumme 2-3 elever. Dette ville fremme følelsen af at være en besætning og give mulighed for at lære at samarbejde om at sejle båden.
​
Denne diskussion med næsten uændrede argumenter for og imod er kommet frem med jævne mellemrum igennem de forløbne 100 år.
Freja var bygget af konstruktøren Jacob Svendsen selv på hans værft på Refshaleøen. Den blev snart en populær båd på K.A.S. Sejlerskole og efter nogle år opstod ønsket om at anskaffe flere af den samme model.
​
Gaffelriggeren er en solid og rummelig båd, der igennem årene har vist sig yderst velegnet som skolebåd. Så velegnet, at klubben i næsten 100 år har haft Gaffelriggeren som Sejlerskolens faste fundament – og i mere end 50 år har der været fire både samtidig. Det er en fast K.A.S.-vending, at hvis man har lært at sejle en Gaffelrigger, kan man bagefter klare at sejle hvad som helst. Og det er ikke overdrevet at sige, at bådene er elskede af eleverne.
Bådene ser stadig ud som ved bygningen i første halvdel af 1900-tallet.
​
Den oprindelige Freja fra 1914 var i 1980erne så slidt, at der blev problemer med at forsikre den. Skroget blev derfor i 1991 foræret til Danmarks Museum for Lystsejlads på Valdemars Slot i Troense, og et nyt blev (som en 100-års gave til klubben selv) bygget efter de originale tegninger. Som dens forgænger fik den navnet Freja, og overtog nummer A1 på sejlet. Jernkølen, rig og et par andre detaljer blev flyttet over på den nye Freja, der i øvrigt viste sig at have de samme gode sejlegenskaber som den gamle.
I 2016 kom Gamle Freja tilbage til K.A.S. på udlån fra Danmarks Museum for Lystsejlads, og i oktober 2017 besluttede klubbens bestyrelse at sige god for restaureringen af den gamle båd. Ved afslutning af restaureringen vil klubben således råde over fem duelige gaffelriggere.
​
Du kan følge projektets fremskridt ved at læse bloggen her på siden, eller bliv venner med Gamle Freja på Facebook.